Kiraz Reçeli


Hafta sonu pazardan kiraz aldım. Akşam eşim eve geldiğinde elinde bir kutu daha kirazla gelmez mi.. Bizim Kemalpaşa kirazını herkes duymuştur, yemiştir sanırım. Kemalpaşa' ya gidince bir koca kutu kiraz almış.. Ben meyve hiç yiyemiyorum. 2 kişi onlarında bitirmesi zor. Hadi dedim Kiraz reçeli deneyeyim. Ne zamandır aklımdaydı. Bu kez çekirdek çıkarıcı aletim yok. 2 gündür hangi markete, dükkana gitsem aranıyorum, hiç bir yerde yok. En son dün akşam Esse mağzasına yolum düşünce orada buldum, 1 tane kalmış hemen aldım..  Gerçekten de bu tür aletler çok kullanışlı oluyor. Hemen gelince kirazların çekirdeklerini çıkardım.. Çok kısa sürede muhteşem sonuç. (Sırada vişnelerin çekirdekleri var..:) İşte bu şartlar altında muhteşem bir lezzet yakaladım.. Denemek isterseniz işte tarifim..





Malzemeler :

1 kg kiraz
3 su bardağı toz şeker
1.5 çay bardağı su
1/4 limon suyu

Yapılışı :

Kirazların sap kısımlarını ayıklayıp güzelce yıkayın. Çekirdek çıkarma aleti yada çengelli iğne yardımıyla çekirdeklerini ayıklayın. Tencereye bir sıra kiraz bir sıra şeker olacak şekilde koyun. Tencerenin kapağını kapatıp bir gece buzdolabında bekletin. Şeker eriyip kirazlar suyunu salsın. Benim kullandığım kirazlar aşı cinsi büyük ve çok tatlıydı, bu yüzden normal reçel yapımında kullandığımız 1 kg meyveye 1 kg şeker oranını değiştirdim.3-3.5 su bardağı şekerin tadı yeterli geldi.  Bekleyen kirazların üzerine suyu da ekleyip ocağa alın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe getirip kıvam alıncaya kadar kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri toparlayıp atın. Yada köpük olmaması için 1 çay kaşığı tereyağı ekleyin.Ocaktan almadan önce çeyrek limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcakken kavanoza döküp, soğuyunca kapağını kapatın. Serin bir yerde saklayın.

Yorumlar

  1. ellerine sağlık canım renkleri muhteşem. ayrıca çekirdek çıkartma aletinde çok cici.. Bend evar kullanamadım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.. Aletin kullanımı çok kolay. Sap kısmına gelen kısmı üst tarafa denk getirip hızlıca kapatıyorsun. Eldede kullanıla biliyor. :)) Benim eşim yaptı..:))

      Sil
  2. kıraz bıtmeden yapalım elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. hımmm .bazlamyla nefis gider:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ben reçel sevmediğim için neyle yesem olmuyor..:)) Bazlama tereyağı tulum peyniri benim tercihim bu..:) Teşekkür ederim canım..

      Sil
  4. bir kiraz canavarı olarak evde kiraz bırakmıyorum reçel için :)) ellerinize sağlık çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Dilek hanımcım. Meyve yemek sevmek ne kadar güzel.. Keşke bende sevseydim.. Ama her meyvenin reçelini yapıp yedirmeyi seviyorum.. :))

      Sil
  5. yarın için bende yapmaya niyetlendim,kirazlar beni bekliyor:) eline sağlık nefis bir görüntü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.. Kolay gelsin.. Afiyetle yiyin. Sevgiler..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası