Isırgan otlu Gözleme

#yemekfirtinasi 25 gün
#anne
#gözleme
#ısırganotu

#yemekfirtinası 25 gün.. Yeni yılı grip yatarak karşılayınca biraz ara vermek zorunda kaldım. Ama bu gün kendimi daha iyi hissedince kalkar kalmaz geçen hafta yaptığım ama henüz paylaşamadığım bu tarifim aklıma geldi.. Bu günün konusu çocukluğunuzu hatırlatan annenizin yaptığı bir lezzetti.. İşte hikayesiyle benim tarifim..:))

 Alaşehir 'e  gittiğimizde  rahmetli anneannem yapardı. Otları bahçeden toplar hemen bu gözlemeleri yapardı. Kuzinede yada odun ateşinde teneke gibi bir şeyin üzerinde pişirirdi. Sıcak sıcak elimize verir, ağzımız yana yana yerdik. Bu anlattıklarım bundan 39- 40  yıl kadar önceydi. Ben o zaman 5 yaşlarında filandım. Seneler sonra bir sömestr tatilinde Alaşehir'e gittiğimizde yengemden niye ısırgan pidesi yapmadıklarını sormuştum da herkes nasıl hatırladığıma şaşırmıştı o günleri. Anneannemden geriye hatırladığım bu lezzet ve kanser olduğunda çektiği acılar gelir. Pazarda ısırganları gördüm mü hiç dayanamam hemen alır bu pideyi yaparım. Yerken aklıma çoluk çocuk pidelerin yapılışını , pişmesini sabırsızlıkla nasıl beklediğimiz gelir..



Malzemeler:


2 demet ısırgan otu
1 kg. un
1 adet yaş maya
2 su bardağı   ılık su
1  tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı   kaşığı tuz

Yağlamak  için :

1 kase zeytinyağı
yarım limonun suyu
tuz


Yapılışı :


İlk olarak hamuru hazırlayın. Mayayı şekerle birlikte ılık suyun içinde karıştırıp eritirin. Maya kabarmaya başlayınca  içine tuzunu ve alabildiği kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.Hamur kabınızın üzerini nemli bir bezle örterek mayalanması için ılık bir yerde bekletin. Isırgan otlarının elinize bir mutfak eldiveni giyerek sadece tüm yapraklarını ayıklayın. Elinizi korumaya almadan ısırgan otlarını ayıklamaya kalkmayın, kaşındırır ve canınızı yakabilir. Ayıkladığınız yaprakları bol su ile bir kaç kez yıkayıp süzdürün. Isırgan yapraklarını kurutup tuzunu ekleyip karıştırın. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Unlanmış tezgahta bezenin birini hazır yufka inceliğinde açın. Yarısına ısırgan otlarından koyup diğer yarısını üzerine kapatıp kenarlarını rulet yardımıyla kesin. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. 25 tane kadar beze oluyor. Zeytinyağını limon suyu ve tuz ile karıştırarak hazırlayın. Hazırladığınız pideleri sac üzerinde yada teflon bir tava üzerinde iki yüzünüde pişirip fırça yardımıyla zeytinyağ ile iki tarafınıda yağlayın. Bütün pideleri bu şekilde hazırlayıp  servis tabağına alın.Sıcak servis yapın....

Yorumlar

  1. Isırgan ne kadar faydalı ama değilmi.. Şükür sağlıklıyken yiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçektende öyle.. Şu ayıklama işi zor olmasa her gün yemeklerimde kullanırım. İnsan sağlıklıyken güzel her şeyin tadı.. 3 gündür gribim yediğimin tadını ayıramıyorum..Allah herkese şifa versin..

      Sil
  2. ellerine sağlık canım bloğunu takibe aldım bende beklerim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.. Görüşmek üzere..Sevgiler..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keçi Ayağı

Tam Buğday Unlu İçli Pişi

Avakado Salatası